Spellen is sport! 

Spellen is sport! Dictee in het Belfort

Finale: Spellen is een sport! Thema: De Rechten van het kind’

Donderdag 23 maart vindt de finale plaats tussen groepen 7 en 8 van basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen van het taalproject ‘Spellen is een sport’.

Dit taalproject is bedacht door de Stichting J.H. van Dale uit Sluis en samen met Cultuureducatie Zeeuws-Vlaanderen uitgevoerd.

Alle deelnemende scholen kregen eerst een gastles aangeboden, waarin Saskia van de Wiel, kinderboekschrijfster en dichter, de leerlingen leerde hoe het is om een boek te schrijven. Een les creatief schrijven, waarbij fantasie belangrijk is.

In de klas kon in de weken daarna nog geoefend worden met spreekwoorden, rebus maken van een woord en het maken van taalpuzzeltjes. De finale bestaat uit vier onderdelen en elke klas mag een team van twee leerlingen afvaardigen met wat supporters.

In de finale is het dictee over de ‘Rechten van het Kind’ een belangrijk onderdeel, dus is veel (kranten) lezen belangrijk om je daarop voor te bereiden. Burgemeester Marga Vermue zal het dictee voorlezen en is tevens voorzitter van de jury.

De zelfgemaakte beginalinea van een eigen boek, die in de klas gemaakt is, doet ook mee in de wedstrijd. De beste zinnen zijn geselecteerd en worden voorgelezen. Ook zijn er een aantal spreekwoorden waar de betekenis van moet worden opgeschreven en er is nog een tekenopdracht om een rebus te maken.

En dan is het pauze en kan iedereen zich even vermaken bij de poëzievoorstelling van Frank Degruyter ‘Even op je tenen staan’.

Daarna worden de prijswinnaars bekend gemaakt en is er een persmoment rondom 11.45 uur.

De prijswinnaars zijn:

Gedeelde 1e prijs: Nieuwe van Dale Lauro en Peregrine
Schuttershoek IJzendijke: Lars en Bruce

2e prijs: St. Jozefschool Eede: Celia en Myron

3e prijs: Molenbolwerk IJzendijke : Floortje en Niels

De prijzen zijn o.a. gesponsord door de Gemeente Sluis en Boekhandel van Remortel in Sluis.

Spellen is sport!

Van 27 februari tot en met 10 maart bezoekt kinderboekenschrijver Saskia van der Wiel de basisscholen van de gemeente Sluis. 

Op donderdag 23 maart vindt in het Belfort in Sluis dan de finale plaats in aanwezigheid van Burgemeester Marga Vermue.