Koffieconcert 16 oktober 2022 Aanvang 11.00 uur Belfort Sluis

 Het Levantijns Orkest

Als je in Istanbul de boot neemt van Bostancı naar Büyük Ada kan het gebeuren dat een gezelschap Turken aan boord plotseling Spaans begint te  spreken. Het zijn dan waarschijnelijk afstammelingen van Spaanse Joden, verdreven tijdens de geloofszuivering van eind vijftiende eeuw, en door sultan Beyazid II naar het Osmaanse rijk gehaald.  Die taal van de Sefardim, ‘Spanjaarden’, wordt  Ladino genoemd, en de liederen daarin vond je over de hele Balkan en de Levant, en werden door de Portugese Joden ook meegebracht naar Nederland (net als trouwens de ‘Zeeuwse’ bolus).

Deze vormden lang de rode draad in de muziek van het orkest. Onze smaak ligt in het Oosters idioom, en Stefanie, begeleid met de Turkse klarinet, luit, en trom, zingt gemakkelijk in het Ladino, mede door een jarenlang verblijf in Israël. In een tien jaar is het instrumentarium dikwijls aangevuld met accordeon en viool , en is het repertoire  langs allerlei andere lijnen uitgegroeid tot een muzikaal rizoom waarin Jiddisch, Grieks, Turks, Roemeens, Russisch, Italiaans, Duits, Frans, Engels, Albanees en Servo-Kroatisch klinken. De gemene deler is eigenlijk dat we het prachtige muziek vinden (en muzikale veelvraten zijn)

Voor dit seizoen hebben we het programma ‘Roza en Romika’, met Griekse rebetiko en Roemeense muziek naar voorbeeld van de twee diva’s van het genre: Roza Eskenazi en Romika Puceanu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Romica_Puceanu
https://en.wikipedia.org/wiki/Roza_Eskenazi

Stefanie groeide op in een muzikale familie en kent de muziek van de Balkan sinds kind. Frank speelde ooit snaren in Čalgija, het orkest van de legendarische ethno-musicoloog Wouter Swets. Hij speelde de laatste jaren (voor covid) ook in het Amsterdamse Enderun Türk Sanat Muzigi Korosu, Turkse klassieke muziek. Frank  speelt er de daarbij gebruikelijke sol-klarinet. Berna speeltde gitaar en viool als kind, en legde zich toe op de ‘ud’, o.a. ook bij het Enderun TSMK.

Jevgeny Suvorkin is een meester-accordeonist (eigenlijk ‘bajanist’), en studeerde met grote onderscheiding af aan de conservatoria van Nizjni-Novgorod en Gent. We zijn bijna twintig jaar bevriend.

Stefanie de Melker zang, darbuka (trom)
Berna van Vilsteren gitaar, ud (luit)
Frank Leenhouts sol-klarinet
Jevgeny Suvorkin accordeon